راهنمایی ارگونومیک برای شما که به بدن خود اهمیت می‌دهید! (بخش سوم)

 

در این نوشتار با آخرین گام‌های ایجاد یک شرایط ارگونومیک در منزل و یا محل کار آشنا خواهیم شد. اگر بخش قبل را مطالعه نکرده اید، پیشنهاد می کنیم تا در ابتدا آن را مطالعه فرمایید.

گام هفتم؛ وسایل را نزدیک نگه دارید.

یکی از مهمترین اقدامات در راستای کاهش تحرکات بیهوده در حین کار کردن، مرتب بودن وسایل روی میز کار است. میز کاری را تصویر کنید که وسایل بر روی آن به صورت پراکنده و نامنظم است یا وسایل مورد نظر شما در نزدیکی شما قرار ندارند. شما برای استفاده از این وسایل نیاز به صرف انرژی و تحرکات تکراری عضلات بدن دارید. این فعالیت‌های اضافی موجب خستگی و نهایتا کوفتگی بدن در انتهای روز کاری خواهد شد. پس لازم است تا وسایل به صورت مرتب و در نزدیکی شما قرار داشته باشند که امکان دسترسی آسان و سریع شما به آن‌ها را فراهم آورد.

مرتب بودن وسایل روی میز کار و نحوه‌ی چیدمان آن‌ها از الگوی خاصی تبعیت نمی‌کند و کاملا وابسته به وسایل مورد استفاده‌ی شما می‌باشد. اما معمولا تمامی افراد در طول روز خود با کامپیوتر و تلفن سر و کار دارند. از این رو نحوه‌ی قرارگیری کیبورد، موس و تلفن از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. کیبورد می‌بایست به گونه‌ای قرار بگیرد که که بخش کلیدهای مربوط به حروف، نسبت به دستان شما کاملا متقارن باشد. برای این کار دستان خود را مستقیما روی میز قرار دهید و اگر دکمه B روی کیبورد کاملا میان دو دست شما قرار گرفت، موقعیت کیبورد مناسب است. موس نیز معمولا سمت راست کیبورد و در حدود ۵ سانتی‌متر بالاتر از کیبورد قرار می‌گیرد. محل قرارگیری تلفن نیز بهتر است سمت چپ کیبورد باشد.

معمولا وسایل مورد نیاز در طول روز محدود به کامپیوتر و تلفن نمی‌باشد و مجموعه‌ی وسیع‌تری از وسایل و تجهیزات نظیر کازیه، جاقلمی، گلدان، دفترکار، تلفن همراه، تقویم و … را در بر می‌گیرد. پس بهتر است میز شما فضای کافی برای قرارگیری تمامی این وسایل را داشته باشد. اگر به دنبال میزی با ابعاد متناسب با نیاز خود هستید نگاهی به میزهای اداری نیلپر بیاندازید. همچنین استفاده از نگهدارنده مانتیور علاوه بر مزایای ارگونومیک؛ مقدار بسیاری خوبی از فضای میز را برای شما آزاد می‌کند تا بهینه‌ترین استفاده از میز کار خود را تجربه کنید.

گام آخر؛ سه‌گانه‌ی نور، تهویه، صدا

سه مورد نور، تهویه و صدا اگرچه در برداشت اول ارتباطی با ارگونومی بدن انسان ندارند اما سه شرط محیطی اساسی هستند که در عملکرد افراد نقش ویژه‌ای دارند.

نور – مطمئن شوید که نور محیط زیاد نمی‌باشد. شما نباید هیچ بازگشت نوری از صفحه نمایش دریافت کنید. اگر نور محیط در صفحه نمایش منعکس می‌شود می‌بایست زاویه و یا حتی موقعیت صفحه نمایش خود را تغییر دهید. به یاد داشته باشید که مانیتور نباید رو به پنجره و یا پشت به پنجره باشد.

تهویه – مطمئن شوید که محیط کاری شما دارای تهویه مناسبی است. کار کردن در هوای مرطوب و بدون جریان، هوای سرد و یا هوای گرم کاهش چشمگیری در عملکرد شما خواهد داشت.

صدا – یکی از جدی‌ترین عوامل کاهش تمرکز افراد در حین کار کردن صداهای نامطلوب محیطی (noise) است. این صداهای نامطلوب موجب ایجاد تنش، استرس و انقباض عضلات شما می‌شود که احتمال آسیب‌های اسکلتی‌عضلانی را افزایش می‌دهد. پس سعی کنید که یک محیط آرام را برای کار کردن انتخاب کنید، و یا در هنگام کار کردن یک موسیقی کلاسیک را با صدای کم گوش کنید. گوش دادن به موسیقی در حین کار کردن علاوه بر ایجاد آرامش و تمرکز، مانعی در مقابل رسیدن صداهای نامطلوب نظیر صدای فن کامپیوتر به گوش شما می‌شود.

عوامل مطرح شده در سه مقاله اخیر از ارکان اصلی و ضروری هر محیط کاری است. اگرچه برای ایجاد یک محیط کاری ایده‌آل و ارگونومیک می‌بایست به جزئیات دیگری نیز توجه داشت. امیدواریم در نوشتارهای بعدی فرصتی برای صحبت در مورد این جزئیات داشته باشیم.

گردنتان را نجات دهید (بخش اول)
نفسی چاق کنید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

فهرست